Słodko-wytrawna sałatka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
Brzoskwinie ciasteczkowe dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kabanosy kroimy na kawałki długości około 0,5-1 cm, a parmezan w cienkie, prostokątne płatki (możemy do tego wykorzystać obieraczkę do warzyw).
Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, kabanosy, brzoskwinie, kurki i posypujemy bakaliami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec układamy płatki parmezanu.
Komentarze