Słodko-kwaśny romans maliny z cytryną

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Orzeźwiający deser na upalne dni. Słodka malina, kwaśna cytryna i chrupiące płatki migdałowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 szkl płatków migdałowych
    lemon curd:
    2 jajka
    2 żółtka
    2 cytryny
    150 g cukru
    80 g masła
    masa serowa:
    1 szkl jogurtu greckiego
    250 g serka mascarpone
    1 szkl śmietany 30%
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 cytryny
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl ciepłej wody
    frużelina malinowa:
    200 g malin (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny w proszku
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Słodko-kwaśny romans maliny z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. lemon curd:
    Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz masło. Gotujemy mieszając, aż do momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
    masa serowa:
    Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu i na końcu mieszamy delikatnie z masą serową .
    frużelina malinowa:
    Maliny podgrzewamy w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus ponownie podgrzewamy dodając mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 3 łyżkach wody. Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do sosu malinowego, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
    Ostudzone płatki migdałowe rozkładamy na dnie pucharków, na nie nakładamy porcję frużeliny malinowej, następnie porcję masy serowej, którą przykrywamy lemon curdem. Wierzch ozdabiamy pozostałą masą serową i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Maliny Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować