Słodko- kwaśna wersja Napoleonki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodko- kwaśna Napoleonka na herbatnikach. Pyszna i do tego bardzo szybka!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki ok. 300 g

    mąka ziemniaczana – 100 g

    mąka pszenna – 100 g

    mleko – 1 litr +150-200ml

    cukier 1 szkl

    cukier waniliowy 1szt

    masło 2 łyżki

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    jajko – 2 szt

    żółtko – 2 szt

    dżem pożeczkowy ok 280g

    50g jagód

    80g aroni

    50g jeżyn

    2łyżeczki cukru

    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoleonka Dżemy Herbaty

Słodko- kwaśna wersja napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • napoleonka 1. 1 litr mleka gotujemy z cukrami oraz ekstraktem

    Do pozostałego dodajmy przesiane mąki, żółtka oraz jajka i miksujemy

    Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń.

    Blachę wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi herbatnikami

    Blendujemy owoce dodajemy cukier, dżem i ok 2 łyżek wody, podgrzewamy i ciągle mieszając wsypujemy galaretkę, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
    Odstawiamy do schłodzenia po czym wylewamy na herbatniki i całość chłodzimy najlepiej przez całą noc (moje wytrzymało tylko godzinę i nie jest do konca zastygniete)
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Mleko Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować