Tort karmelowy z musem waniliowym

4.5 (160 ocen)

Kruchy spód, słodki karmel, kwaśne owoce a wszystko pod puszystym musem waniliowym... niebo w gębie:) Przepis powstał z mojego pomysłu jako ciasto na imieniny. Sprawdził się doskonale a goście chętnie sięgali po dokładkę.

Składniki:

  • CIASTO:
    · 75g masła
    · 1-2 łyżki smalcu
    · 20 dag mąki
    · pół opakowania proszku do pieczenia
    · jajko
    · 5 dag cukru
    · 2 łyżeczki cukru waniliowego
    ·
    NADZIENIE OWOCOWE:
    · ok. 1kg rabarbaru lub innych kwaśnych owoców np. wiśni, agrestu czy jabłek
    · ¾ szklanki cukru

    MUS WANILIOWY:
    · 2 szklanki kremówki
    · 4 jajka
    · 4 łyżki cukru pudru
    · 2 łyżki żelatyny
    · 2 łyżeczki cukru waniliowego
    · miąższ z jednaj laski wanilii lub zastępczo aromat waniliowy
    · szczypta soli
    ORAZ
    · opakowanie 400g masy karmelowej np. Bakalland
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Tort karmelowy z musem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło i smalec siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite z cukrem i cukrem waniliowym białko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia formie o średnicy 23cm. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia (ok. 25-30 min).
  • 2. NADZIENIE OWOCOWE:
    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy małe kawałki. Wkładamy do rondla z cukrem i gotujemy do czasu zredukowania soku z owoców.
  • 3. MUS WANILIOWY:
    Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowujemy ¾ szklanki kremówki i wlewamy powoli i delikatnie do masy z żółtek ciągle ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Resztę kremówki ubijamy dodając pod koniec ubijania ostudzoną żelatynę i miąższ z wanilii. Łączymy z masą z żółtek. Ubijamy białka z szczypta soli. Dodajemy do nich masę śmietanowo-żółtkową.
  • 4. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Nakładamy na nie całość masy karmelowej, a następnie nadzienie owocowe. Przykrywamy wszystko musem waniliowym. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem udekorować kawałkami rabarbaru i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować