Kruchy spód, słodki karmel, kwaśne owoce a wszystko pod puszystym musem waniliowym... niebo w gębie:) Przepis powstał z mojego pomysłu jako ciasto na imieniny. Sprawdził się doskonale a goście chętnie sięgali po dokładkę.
Składniki:
CIASTO:
· 75g masła
· 1-2 łyżki smalcu
· 20 dag mąki
· pół opakowania proszku do pieczenia
· jajko
· 5 dag cukru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
·
NADZIENIE OWOCOWE:
· ok. 1kg rabarbaru lub innych kwaśnych owoców np. wiśni, agrestu czy jabłek
· ¾ szklanki cukru
MUS WANILIOWY:
· 2 szklanki kremówki
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru pudru
· 2 łyżki żelatyny
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· miąższ z jednaj laski wanilii lub zastępczo aromat waniliowy
· szczypta soli
ORAZ
· opakowanie 400g masy karmelowej np. Bakalland
Tort karmelowy z musem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Masło i smalec siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite z cukrem i cukrem waniliowym białko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia formie o średnicy 23cm. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia (ok. 25-30 min).
2.NADZIENIE OWOCOWE:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy małe kawałki. Wkładamy do rondla z cukrem i gotujemy do czasu zredukowania soku z owoców.
3.MUS WANILIOWY:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowujemy ¾ szklanki kremówki i wlewamy powoli i delikatnie do masy z żółtek ciągle ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Resztę kremówki ubijamy dodając pod koniec ubijania ostudzoną żelatynę i miąższ z wanilii. Łączymy z masą z żółtek. Ubijamy białka z szczypta soli. Dodajemy do nich masę śmietanowo-żółtkową.
4.Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Nakładamy na nie całość masy karmelowej, a następnie nadzienie owocowe. Przykrywamy wszystko musem waniliowym. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem udekorować kawałkami rabarbaru i listkami mięty.
Komentarze