Tort z musem czekoladowo-malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
2.Mus czekoladowy:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę rozpuścic z 150 ml smietanki w kąpieli wodnej.Dodać żelatynę, rozmiesszać do uzyskania gładkiej masy.Pzestudzić. 250 ml śmietanki ubić dodać czekoladę i wyłożyć na biszkopt. Schłodzić tak aby mus czekoladowy stężał.
3.Mus malinowy:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance przegotwanej wody, dodać żelatynę dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.1 szklankę malin zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko aby pozbyć sie pestek. Śmietanke kremówkę ubić dodać tężejącą galaretkę i mus malinowy. Na mus czekoladowym ułożyć cienką wartwę musu malinowego nastepnie ułożyć maliny na calości i wyłożyc resztę musu malinowego.Wstawić do lodówki do stężenia.
4.Mus z bialej czekolady wykonać podobnie jak z czekolady kakaowej, i wyłożyć na mus malinowy, schłodzić.
5.Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przestygniętą polewę wylać na wierzch.Udekorować malinami.Calość schłodzić najlepiej przez całą noc.
Komentarze