TORT Z MUSEM CZEKOLADOWO-MALINOWYM

4.5 (163 ocen)

Torcik ten przygotowałam z okazji urodzin mojej córki, jest on bardzo delikatny i orzeźwiający. Wszystkim gościom bardzo smakował.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Mus czekoladowy:
    350 ml śmietanki kremówki
    1 czekolada
    2 łyzki żelatyny
    1/3 szklanki wody przegotowanej

    Mus malinowy:
    250 ml śmietany kremówki
    1 galaretka malinowa
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka malin

    Mus z białej czekolady:
    350 ml smietany kremówki
    3/4 białej czekolady
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki przegotowanej wody

    Polewa:
    3 łyżki przegotowanej wody
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag masła/margaryny
    3 łyzki kakao

    ok.60 dag malin

    maliny do dekoracji
    starta czekolada do dekoracji





Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Tort z musem czekoladowo-malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wmpjbk 1. Biszkopt kakaowy:
    Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
  • image-1q62cef 2. Mus czekoladowy:
    Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę rozpuścic z 150 ml smietanki w kąpieli wodnej.Dodać żelatynę, rozmiesszać do uzyskania gładkiej masy.Pzestudzić. 250 ml śmietanki ubić dodać czekoladę i wyłożyć na biszkopt. Schłodzić tak aby mus czekoladowy stężał.
  • image-03hhgcg 3. Mus malinowy:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance przegotwanej wody, dodać żelatynę dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.1 szklankę malin zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko aby pozbyć sie pestek. Śmietanke kremówkę ubić dodać tężejącą galaretkę i mus malinowy. Na mus czekoladowym ułożyć cienką wartwę musu malinowego nastepnie ułożyć maliny na calości i wyłożyc resztę musu malinowego.Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Mus z bialej czekolady wykonać podobnie jak z czekolady kakaowej, i wyłożyć na mus malinowy, schłodzić.
  • 5. Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przestygniętą polewę wylać na wierzch.Udekorować malinami.Calość schłodzić najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować