Śliwki w cieście drożdżowym

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane śliwki, są doskonałe na podwieczorek i nie tyko.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag. śliwek
    2 dag. drożdży
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    ręcznik papierowy do osączenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Śliwki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże rozcieram z cukrem, pozostawiam aż wyrosną. Dodaje do nich mąkę, mleko, cukier waniliowy, wodę, jajko i mieszam do połączenia składników. Śliwki myję, połowię, wyjmuję pestki. Połówki śliwek maczam w cieście i smażę na rumiano na oleju .Usmażone śliwki osączam na papierowym ręczniku. Osypuję cukrem pudrem. Podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować