Ślimaki z serem i zieleniną

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik, na imprezę, a także do zabrania ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie koniecznie :)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 300ml kefiru (temperatura pokojowa)
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 440-450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – dowolna zielenina (u mnie koperek, pietruszka, szczypiorek po jednym małym pęczku)
    – około 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Przystawki

Ślimaki z serem i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wlać do głębokiej miski, dodać sól i sodę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 5 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić na około 10-15 minut, aby „odpoczęło”. W tym czasie ser należy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, zieleninę drobno posiekać.
    Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować dość cienko na okrągły placek, posmarować olejem, posypać serem i zieleniną. Następnie zawinąć formując wałeczek. Zawinąć wałeczek i uformować ślimaka, końcówkę zlepić, włożyć pod spód i delikatnie docisnąć. W ten sam sposób uformować resztę ślimaków. Gotowe ślimaki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-28 minut. Gotowe, gorące ślimaki posmarować resztą oleju. Podawać z ulubionymi sosami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować