Ślimaki z serem i zieleniną

  • wyświetlono: 118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Polecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik, na imprezę, a także do zabrania ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie koniecznie :)

Armine Asatryan
  • 4 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

– 300ml kefiru (temperatura pokojowa)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 440-450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– dowolna zielenina (u mnie koperek, pietruszka, szczypiorek po jednym małym pęczku)
– około 50ml oleju (u mnie rzepakowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaki z serem i zieleniną

  • 1. Kefir wlać do głębokiej miski, dodać sól i sodę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 5 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić na około 10-15 minut, aby „odpoczęło”. W tym czasie ser należy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, zieleninę drobno posiekać.
    Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować dość cienko na okrągły placek, posmarować olejem, posypać serem i zieleniną. Następnie zawinąć formując wałeczek. Zawinąć wałeczek i uformować ślimaka, końcówkę zlepić, włożyć pod spód i delikatnie docisnąć. W ten sam sposób uformować resztę ślimaków. Gotowe ślimaki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-28 minut. Gotowe, gorące ślimaki posmarować resztą oleju. Podawać z ulubionymi sosami.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serśniadaniebułeczkibułkiwypiekidrugie śniadaniepomysł na sniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Ślimak z białej pieczonej kiełbasy

Dodane przez: Goszka

Ślimak z białej pieczonej kiełbasy

Najprostsza i najszybsza, a równocześnie...

smarowidło jajeczno serowe z zieleniną

Dodane przez: Bożena Z.

Smarowidło jajeczno-serowe z zieleniną

Pyszne smarowidło jajeczno serowe...

ślimaki drożdżowe

Dodane przez: marta625

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

Propozycja na kolację. Ślimaki...

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: Beatka659

Ślimaki z ciasta francuskiego

Pyszna przekąska lub pomysł na...

Ser po gruzińsku

Dodane przez: dagita

Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu...

Francuskie ślimaki z cukinią

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Francuskie ślimaki z cukinią

Wystarczy 15 minut i przekąska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE