Kukurydziane placuszki z serem i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do głębokiej miski przesiać przez sito mąkę kukurydzianą i pszenną, wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, sol, cukier i paprykę, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
2. W środku suchych składników zrobić wgłębienie, wbić jajko i cały czas mieszając dolewać stopniowo gazowaną wodę mineralną. Do ciasta dodać tarty ser żółty (może to być każdy z ulubionych waszych serów, dodając różne rodzaje serów, można uzyskać zawszę nowy smak) i pokrojoną natkę pietruszki, szczypiorek, kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto ma być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
2.3. Smażyć placuszki na gorącym maśle z obu stron, pod przykryciem, na złocisty kolor. U mnie wyszło 6 sztuk o średnicy 12-13cm. Od razu podawać do stołu. Można polać śmietaną lub jogurtem.
Komentarze