Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), a następnie pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić boczek z cebulą. Smażyć do czasu aż cebula i boczek się przyrumienią.
Ketchup i śmietanę wymieszać razem na jednolity sos.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Rozsypać równomiernie (zostawiając na końcu ok. 2 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi – tak jak na załączonych zdjęciach) starty na tarce ser mozzarella, następnie podsmażoną cebulkę z boczkiem, a na koniec oprószyć całość parmezanem. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować) w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 2-3 cm.
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok. 20 minut
Komentarze