Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem

4.51 (177 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – to pyszna i szybka przekąska na imprezę.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 200g boczku wędzonego
    1 bardzo duża cebula – ok. 220g
    ok. 250g sera mozzarella
    1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g
    1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
    30 g parmezanu (3 czubate łyżki startego parmezanu)
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • slimak 1. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), a następnie pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić boczek z cebulą. Smażyć do czasu aż cebula i boczek się przyrumienią.
    Ketchup i śmietanę wymieszać razem na jednolity sos.
    Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Rozsypać równomiernie (zostawiając na końcu ok. 2 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi – tak jak na załączonych zdjęciach) starty na tarce ser mozzarella, następnie podsmażoną cebulkę z boczkiem, a na koniec oprószyć całość parmezanem. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować) w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 2-3 cm.
    Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok. 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ciasto francuskie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować