Śledzie z selerem w jasnym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane śledzie, zawsze znajdą swoich zwolenników. Znikają z talerzy w tempie błyskawicznym , więc od razu warto zrobić ich więcej:) Smaczne, z dodatkiem selera sałatkowego, cebuli, kapar, oliwek i smakowitego sosu.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. płatów śledziowych
    seler sałatkowy-słoik 300 g
    2 łyżki kaparów z zalewy octowej
    2 łyżki pokrojonych nadziewanych oliwek zielonych
    2 łyżki śmietany -18%
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 szczypty pieprzu
    Marynata:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki octu 10%
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 cebula
    Dodatkowo:
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Przekąski

Śledzie z selerem w jasnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z selerem w jasnym sosie 1. Śledzie zalewam wodą , moczę ok. 2 godzin, kroję w paski-ok. 0,5 cm. grubości. Wodę, cukier, ocet, sól i pokrojoną cebulę doprowadzam do zagotowania, studzę i zimną marynatą zalewam śledzie, mieszam, nakrywam, pozostawiam w chłodzie na noc. Na drugi dzień śledzie z cebulą odcedzam z marynaty. Do śledzi dodaje odsączony seler, kapary, pokrojone oliwki, śmietanę, jogurt, majonez, kapary, oliwki, pieprz, mieszam, odstawiam do lodówki na ok. 2 godziny, przed podaniem jeszcze raz mieszam, nakładam na salaterkę, dekoruję, podaję:)

Porady

Śledzi nie zalewajmy gorącą marynatą , bo się rozpadną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Seler Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować