Śledzie w ziołach z pietruszką

4.5 (167 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie inaczej – czyli w ziołach z dodatkiem pietruszki. Są zdrowe i można je długo przechowywać w lodówce. Dla mnie super smak i zapach potrawy.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 płaty śledziowe solone
    1 łyżka soku z cytryny
    Zioła- bazylia, majeranek, tymianek, oregano, pieprz(ma być 1 łyżka), wymieszać ze sobą w równych proporcjach.
    1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki.
    1/3 szklanki oleju
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w ziołach z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie by pozbyć się nadmiaru soli, osączyć na sitku, pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w kostkę. Zioła wymieszać z pietruszką i olejem.
    Do miski przełożyć śledzie, posypać cebulą, zalać olejem z ziołami i pietruszką. Przykryć folią, odstawić na całą noc do lodówki do połączenia się smaków. Przełożyć na półmisek, udekorować plastrami cytryny, pietruszką.

Porady

1.do śledzi można dodać zioła prowansalskie zamiast mieszanki ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować