Idealna przystawka na wszelkie imprezy i rodzinne uroczystości. Pyszne śledzie z dodatkiem kukurydzy i ogórka konserwowego w gęstym sosie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem curry.
Składniki:
-4 płaty matijasa
-1/2 puszki kukurydzy
-5 dużych ogórków konserwowych
-300 g śmietany 18%
-2,5 łyżki majonezu
-1,5 łyżki curry
-sól i pieprz
Śledzie w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewamy 0,5 l mleka. Moczymy przez godzinę. Po tym czasie zmieniamy mleko i moczymy przez kolejną godzinę. Wymoczone opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski.
2.Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Śmietanę, curry i majonez łączymy ze sobą w osobnej miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śledzie. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na noc aby smaki dobrze się "przegryzły"
Komentarze