Śledzie w sosie curry

4.5 (165 ocen)

Idealna przystawka na wszelkie imprezy i rodzinne uroczystości. Pyszne śledzie z dodatkiem kukurydzy i ogórka konserwowego w gęstym sosie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem curry.

Składniki:

  • -4 płaty matijasa
    -1/2 puszki kukurydzy
    -5 dużych ogórków konserwowych
    -300 g śmietany 18%
    -2,5 łyżki majonezu
    -1,5 łyżki curry
    -sól i pieprz

    Dodatkowo:
    -1 l mleka do wymoczenia śledzi
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Śledzie w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy 0,5 l mleka. Moczymy przez godzinę. Po tym czasie zmieniamy mleko i moczymy przez kolejną godzinę. Wymoczone opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski.
  • 2. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Śmietanę, curry i majonez łączymy ze sobą w osobnej miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śledzie. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na noc aby smaki dobrze się "przegryzły"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować