Śledzie Reginy

4.46 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się na studiach. Moja dziewczyna jest bardzo zaskoczona,gdy widzi mnie robiącego np. ciasto.

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi (matjasów)
    4 cebule
    1/2 szklanki oleju
    15 dag koncentratu pomidorowego
    10 dag rodzynek
    2 łyżki cukru
    szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie reginy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy godzinę (jeśli są bardzo słone – dłużej) w zimnej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w plastry. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
  • 2. Olej rozgrzewamy w rondlu. Szklimy cebulę, dodajemy koncentrat, sok z cytryny, cukier, a na końcu rodzynki. Zagotowujemy, mieszając.
  • 3. Śledzie i sos układamy warstwami w słoju. Podajemy następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować