Wiejskie śledzie

  • wyświetlono: 922 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najlepsze są po dobie spędzonej w lodówce. Mają słodko-kwaśny smak.

Michał Dobras
  • 3 porcje
  • 25min

Składniki

o 400g filetów śledziowych ala matias,
o 2 marchewki,
o 1 cebula,
o 200ml wody,
o 100ml octu,
o 3 łyżki oleju,
o 2 łyżki cukru,
o 1 płaska łyżeczka soli,
o Szczypta pieprzu,
o 3 liście laurowe,
o 6 ziaren ziela angielskiego,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wiejskie śledzie

  • 1. Śledzie namocz w zimnej wodzie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz zmienić 1-2 razy wodę. Po tym czasie śledzie odsącz, osusz i pokrój w kostkę. Umieść je w misce.
    Warzywa obierz. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku umieść ocet, wodę, cukier, olej, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj. Zalewę zdejmij z ognia i do gorącej dodaj warzywa. Zalewę zostaw do ostygnięcia.
    Gdy zalewa z warzywami ostygnie to zalej nią śledzie. Śledzie odstaw na co najmniej dobę do przegryzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaśledzieWigiliaśledź
 

Komentarze

Podobne przepisy

0

Dodane przez: roksinia

Śledzie po wiejsku

Super słodko-kwaśny śledzik

gotowe

Dodane przez: ziutula

Smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym

smażone śledzie na oleju i polane...

Śledzie ze skorzonerą

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie ze skorzonerą

Lubimy nowe połączenia smakowe,...

Śledzie w sosie tatarskim.

Dodane przez: AnetaZN

Śledzie w sosie tatarskim

Prosta przekąska imprezowa dla...

Śledzie domowe

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie domowe

Przepis Trine Hahnemann , jednej...

Śledzie zielone w zalewie

Dodane przez: mart1994

ŚLEDZIE ZIELONE w zalewie

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...