Wiejskie śledzie

  • wyświetlono: 1033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najlepsze są po dobie spędzonej w lodówce. Mają słodko-kwaśny smak.

Michał Dobras
  • 3 porcje
  • 25min

Składniki

o 400g filetów śledziowych ala matias,
o 2 marchewki,
o 1 cebula,
o 200ml wody,
o 100ml octu,
o 3 łyżki oleju,
o 2 łyżki cukru,
o 1 płaska łyżeczka soli,
o Szczypta pieprzu,
o 3 liście laurowe,
o 6 ziaren ziela angielskiego,

Sposób przygotowania przepisu:

Wiejskie śledzie

  • 1. Śledzie namocz w zimnej wodzie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz zmienić 1-2 razy wodę. Po tym czasie śledzie odsącz, osusz i pokrój w kostkę. Umieść je w misce.
    Warzywa obierz. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku umieść ocet, wodę, cukier, olej, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj. Zalewę zdejmij z ognia i do gorącej dodaj warzywa. Zalewę zostaw do ostygnięcia.
    Gdy zalewa z warzywami ostygnie to zalej nią śledzie. Śledzie odstaw na co najmniej dobę do przegryzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaśledzieWigiliaśledź

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Śledzie w kwaśno słodkiej zalewie

Bardzo lubię śledzie, czym prostsze...

Śledzie po węgiersku

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie po węgiersku

Propozycja na przekąskę na każdą...

Śledzie z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie serwujemy na wiele sposobów....

Śledzie po żydowsku

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie po żydowsku

Dla smakoszy śledzi pod każdą postacią...

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Dodane przez: Mniam1

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Śledzie smażone w cieście, a następnie...

śledz w smietanie

Dodane przez: Kaska

Śledzie w śmietanie

Co roku goszczą u mnie na wigilijnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE