Śledzie po tatarsku

4.5 (169 ocen)

Zakąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki:

  • Składniki:
    (na 12 płatów śledziowych)
    12 płatów śledziowych w oleju
    4 jajka
    3 ogórki konserwowe
    marynowana papryka

    Sos tatarski:
    ok. 2-3 łyżki majonezu
    ok. 2 łyżki śmietany
    1 łyżka musztardy
    4-5 ogórków konserwowych
    kilkanaście marynowanych grzybków (prawdziwki lub pieczarki)
    sól, pieprz do smaku, szczypiorek
    małe wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po tatarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i każde pokroić na 3 równe części. Marynowaną paprykę pokroić na 12 plasterków, ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  • 2. Przygotować sos:
    Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, połączyć z ogórkami. Dodać majonez, musztardę, śmietanę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do sosu można dodać drobno posiekany szczypiorek.
  • 3. Przygotowanym sosem smarujemy cienko każdy płat śledzia. Na każdego śledzia układamy po jednym kawałku jajka, ogórka i papryki. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Resztę sosu tatarskiego wylewamy na półmisek, na którym będą ułożone śledzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować