śledzie po kaszubsku (wersja na słodko)

4.49 (192 ocen)

  • 30 min

Ulubione śledziki mojego syna, obowiązkowe na każdej Wigilii.Aromat śliwek jest tu na pierwszym miejscu, potem dołącza się do niego smak śledzia, a później cyk! niespodzianka, trafia nam się marynowany grzybek, to wszystko skąpane w pomidorowym oleju z pieprzem i dalekim posmakiem majeranku.

  • 30 min

Składniki:

  • około 400 gramów śledzi w oleju
    3 duże cebule
    1 garść śliwek suszonych
    1 garść rodzynek
    2 - 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    0,5 słoiczka marynowanych grzybków (dałam podgrzybki)
    3/4 szklanki oleju
    sól, pieprz, majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Grzyby marynowane Przystawki

Śledzie po kaszubsku (wersja na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i rodzynki przelewamy wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączamy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju do zeszklenia, do cebuli dodajemy rodzynki i posiekane śliwki, podsmażamy wszystko razem około 1 minutki, dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy, dosypujemy przyprawy, dolewamy resztę oleju, sos studzimy do temperatury pokojowej. Potem dodajemy posiekane grzybki i śledzie pokrojone w dzwonka, mieszamy wszystko razem, przekładamy do słoików lub innych szczelnie zamykanych naczyń, wkładamy do lodówki.

Porady

Najlepsze są na 3, 4 dzień. Z tej porcji robię niepełne 2 półlitrowe słoiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować