Śledź po szwedzku

  • wyświetlono: 1375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wielbiciele i smakosze marynowanych śledzików powinni spróbować wybornych śledzi po szwedzku, z czerwoną cebulą, w aromatycznej marynacie z liściem laurowym i zielem angielskim.

emalitowska

Składniki


filet śledziowy 4 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
marynata:
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 10 sztuk
ocet 10% 3 łyżki
woda 100 ml
cukier 3,5 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź po szwedzku

  • 1. Wszystkie składniki marynaty połącz, zagotuj i pozostaw do ostudzenia.
    Filety umyj w zimnej wodzie, pokrój na kawałki.
    W szklanym naczyniu układaj na przemian z cienko pokrojonymi plastrami czerwonej cebuli.
    Śledzie zalej marynatą i pozostaw w lodówce na minimum 4 dni, a najlepiej około tygodnia. Śledzie po szwedzku podajemy z bagietką i majonezem.




Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Śledź po japońsku

Dodane przez: tosmakuje

Śledź po japońsku

Tradycyjna potrawa w eleganckim...

Śledź po sułtańsku

Dodane przez: caroline1983

Śledź po sułtańsku

Jedna z moich ulubionych wersji...

Dodane przez: Ewunkas55

Śledź po flisacku

Bardzo szybka przystawka dla niespodziewanych...

Śledź po japońsku

Dodane przez: przytulanka

Śledź po japońsku na sałatce

Taką przystawkę podawano dawniej...

śledż po japońsku

Dodane przez: buciol78

Śledź po japońsku

w wersji śląskiej.Polecam

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE