ogórki po szwedzku

  • wyświetlono: 21030 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od koleżanki i robię je już od kilku lat

anet
  • 210min

Składniki

4 kg ogórków cienkich długich
1/ 2 kg cebuli pokroić w krążki
5-7 gałązek selera

Solanka:
9 szklanek wody
1 szklanka soli

Zalewa właściwa:
2 szkl octu
4 szkl wody
3 szkl cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
2-3 liście laurowe
1 łyżka przyprawy do grilla

Sposób przygotowania przepisu:

ogórki po szwedzku

  • 1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić w plastry (grube 3-4 cm) dać do garnka, zalać solanką. Na wierzch dać cebulę i gałązki selera. Zostawić na 3 godz.
  • 2. Następnie seler drobno pokroić, cebulę odcisnąć, solankę wylać. Ogórki przełożyć do słoików, dodać cebulę i seler.
  • 3. Zalać gorącą zalewą pasteryzować 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki po chińsku

Dodane przez: kasiunia

Ogórki po chińsku

W tamtym roku pierwszy raz testowałam...

ogórki po zbójnicku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki po zbójnicku

Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne...

image-1745jet

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki po Kaszubsku

Mama robiła je dawno, dawno temu....

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ogórki po żydowsku

Przepis mam od mamy,a ona od koleżanki...

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Aninka88

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

przepis dostałam od sąsiadki, zimową...

ogórki po żydowsku

Dodane przez: Justek

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

Pyszniutkie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE