"Skubana" szarlotka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Skubana szarlotka uwielbiana przez wszystkich, bardzo szybka w przygotowaniu. A czemu skubana? Zerknij w przepis:)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    4 szkl. mąki
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    5 żółtek
    25 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    BEZA:

    5 białek
    1 szkl. cukru

    PONADTO:

    1 kg jabłek
    cynamon
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

"skubana" szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i smalec roztopić.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą.
  • 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok.
  • 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki blaszki.
  • 5. Posypać bułką tartą.
  • 6. Wyłożyć odciśnięte jabłka, posypać cynamonem.
  • 7. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru.
  • 8. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Wyrównać.
  • 9. Mniejszą część ciasta skubiąc po kawałku wyłożyć na pianie.
  • 10. Piec w 180 stopniach ok 30 min do zezłocenia.

Porady

Można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować