Wcześniej zamarynowane skrzydełka idealnie przechodzą marynatą. Mają głęboki ostro-słodki smak. Idealne do szklanki zimnego piwa. Polecam miłośnikom ostrych potraw. Ja podałam je z pieczonymi ziemniaczkami.
Skrzydełka pieczone bardzo pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać razem. Bardzo dokładnie pokryć skrzydełka marynatą, przykryć folia spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 h, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Blaszkę wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju. Pierwsze 30 minut piec skrzydełka pod przykryciem z folii aluminiowej, następnie odkryć folię i piec jeszcze 30-40 minut aby nabrały ładnego koloru, przewracać skrzydełka podczas pieczenia, tak aby piekły sie równomiernie. Smacznego!
Komentarze