słodko-pikantne skrzydełka pieczone z ziemniakami

4.5 (149 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Wspaniałe w smaku skrzydełka, które można by jeść i jeść... Gdy piekę ciastka lub ciasto, jest to najlepszy moment na przygotowanie skrzydełek i warzyw. Później wrzucam już tylko do nagrzanego piekarnika i gotopwe!

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • - skrzydełka kurczaka : 8 sztuk
    - syrop daktylowy lub klonowy : 4 łyżki ( można zstąpić płynnym miodem naturalnym)
    - sól czosnkowa : 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    - ostra papryka w proszku : 0,5 łyżeczki
    - olej zwykły lub smakowy np. czosnkowy, paprykowy, cytrynowy : 6 łyżek
    - papryka wędzona lub słodka mielona : 1 łyżka
    - ziemniaki umyte :3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko-pikantne skrzydełka pieczone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć. Przyprawy wymieszać, mieszanką posypać skrzydełka. Polać syropem daktylowym, klonowym lub miodem, oliwą, wymieszać. Marynować 3 godziny.
  • zamarynowane skrzydełka 2. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 45-50 minut. Razem ze skrzydełkami można upiec doprawione ziemniaki i buraki.

Porady

Buraki i ziemniaki piec ze skórką, obrać po upieczeniu. Z pieczonych buraków można przygotowac wspaniałą zupe krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować