Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Prosty i ekonomiczny sposób na pyszny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • skrzydełka drobiowe, 1 kg
    oliwa z oliwek, 2 łyżki
    sos worcestershire, 1 łyżka
    ocet balsamiczny, 1 łyżka
    miód, 1 i 1,2 łyżeczki
    musztarda węgierska, 1 łyżeczka
    papryka ostra wędzona, 1-1 i 1/2 łyżeczki
    tymianek i estragon, po 1/2 łyżeczki
    sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
    papryka żółta i czerwona, po 1/3 sztuki
    marchewka, 1 średnia
    cebula czerwona, 1/2 sztuki
    czosnek, 4-5 ząbków
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Oliwę, sos, ocet, miód, musztardę i przyprawy połączyć. Mięso obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Papryki i marchewkę pokroić w paseczki. Cebulę w grube plastry. Następnie skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Czosnek zmiażdżyć płaską stroną noża. Warzywa ułożyć między skrzydełkami. Piec kolejne 30 minut. W połowie pieczenia odlać tłuszcz, który wytopi się z mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Marynata Papryka Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować