Siekane kotlety z mięsem kurczaka, pieczarkami i żółtym serem

5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu kotleciki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek)
    * 1 jajko
    * 4 - 5 łyżek startego sera żółtego
    * 3-4 pieczarki
    *1 mała cebulka
    * 1 łyżka mąki
    * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
    * mąka do obtoczenia
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Siekane kotlety z mięsem kurczaka, pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Wyrobiłam masę.
    Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące.
    Smażyłam na brązowy kolor.

Porady

* smażyć na średniej mocy ogniu * dodać ulubione przyprawy do drobiu, jeśli mamy ochotę * zamiast mięsa z uda kurczaka można dodać mięso z piersi kurczaka, tylko wtedy smażyć krócej * zamiast dodatków np. kaszy czy ziemniaków można podawać z samym sosem tzatziki, świetnie pasuje do tych kotlecików

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować