Pół fileta z kurczaka
30 dag pieczarek
20 dag sera żółtego
Sól lub wegeta
Pieprz mielony
Papryka słodka mielona
Natka pietruszki
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
Olej lub margaryna
1 cebula
Kotlety siekane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na margarynie lub oleju poddusic pieczarki pokrojone w plasterki wraz z cebulką. Doprawić wedle uznania pieprzem, sola, można dodać listek laurowy i ziele angielskie.
W osobnym naczyniu zetrzeć ser żółty na tarle o dużych oczkach a następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
Następnie dodać przestudzone uduszone pieczarki, jajko oraz mąkę.
Całość doprawić delikatnie pamiętajac że ser żółty jest już słony i wcześniej dodane pieczarki.
Wszystko wymieszać dokładnie i uformować dłońmi zgrabne kotleciki.
Układać na dobrze rozgrzanej patelni.
Porady
Można dodać wedle uznania 1 łyżkę majonezu do mieszanki oraz paprykę świeża pokrojoną w kostkę.
Komentarze