kolorowe kwiatuszki - ciasteczka

4.45 (170 ocen)

  • 60 min

Te ciasteczka upiekła z moją pomocą moja 3 letnia córeczka Emilka. Bardzo lubi spędzać ze mną czas w kuchni- dla niej to nie tylko dobra zabawa ale też nauka nowych rzeczy. Te delikatne i maślane ciasteczka znikały ze stołu w mgnieniu oka. Część przełożyłyśmy marmoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    2 jajka
    250 g masła
    130 g cukru pudru
    1/3 łyżeczki soli
    łyżeczka kakao
    barwniki: zielony, żółty, czerwony
    ewentualnie marmolada do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Kolorowe kwiatuszki - ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka 1. Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • kolorowe kwiatuszki 2. Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać po dwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować