Maślane kwiatuszki

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis bardzo prosty a ciasteczka niesamowicie pyszne.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki tortowej

    200 g masła

    250 ml kwaśnej śmietany

    1 jajko do posmarowania ciastek

    gruby cukier do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślane kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Z mąki,masła i śmietany zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
  • wycinanie ciastek 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm,foremką w kształcie kwiatka wycinany ciasteczka.
  • 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą sztukę roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • 4. Ciasteczka pieczemy 15 minut na złoty kolor w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.
    Przechowujemy szczelnie zamknięte w metalowej puszce wtedy będą długo chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować