Serowo-budyniowe rożki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Serowo-budyniowe rożki to pyszna propozycja na podwieczorek. Przygotowuje się je bardzo szybko i szybko piecze. Smakują nawet takie gorące zaraz po upieczeniu. Dlatego, że do ciasta dodajemy ser biały to są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Proszek budyniowy sprawia, że nie są zbite.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 jajko
    2 szklanki mąki tortowej
    12,5 dag masła lub margaryny
    20 dag sera białego chudego
    1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka )
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Serowo-budyniowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń w proszku, oba cukry przekładamy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy ser i wbijamy jajko, następnie zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i na stolnicy oprószonej mąką toczymy małe wałeczki, następnie formujemy rożki, takie pół księżyce.
  • 3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone studzimy.
  • 5. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Serowo-budyniowe rożki to idealna propozycja na karnawałowe słodkości. Jeśli ktoś nie może słodkości smażonych w głębokim tłuszczu faworków czy pączków to takie rożki są idealne dla niego. Recepturę wymyśliłam sama z produktów które miałam pod ręką i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Takie rożki długo utrzymują świeżość, a to dlatego, że dodany jest do nich ser biały. A proszek budyniowy sprawia, że nie są zbite, bo wiadomo, że znajduje się w nim mąka ziemniaczana, a ona nadaje wypiekom ,,sypkości''. Takie rożki są tanie w wykonaniu, w sumie to na każdą kieszeń i z łatwo dostępnych produktów, które mamy w lodówce czy kuchennej szafce. Wychodzi 3 spore blaszki. Można je przechowywać z słoju lub zamykanej puszce. Idealne z kubkiem mleka, kakao, herbaty czy kawy, co kto lubi. Polecam dodawać ser biały do ciasteczek, nadaje wilgotności wypiekom, a zyskują też ciekawy smak. Serowo-budniowe rożki polecam jak zamiennik smażonych pączków i faworków w karnawale. Będzie zdrowiej, ale również pysznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować