Drożdżowe rożki budyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, drożdżowe rożki, skrywające we wnętrzu budyniowe nadzienie. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, świetna alternatywa dla sklepowych drożdżówek.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej;
    10 dag masła;
    1/2 szklanki ciepłego mleka;
    4 dag świeżych drożdży;
    2 żółtka;
    2 łyżki płynnego miodu;
    1/2 łyżeczki soli.

    Nadzienie:
    4 dag budyniu waniliowego;
    400 ml mleka.

    Dekoracja:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Pieczeń

Drożdżowe rożki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę miodu, lekko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • 2. Mąkę przesiać z solą, dodać resztę miodu, żółtka i rozczyn. Zagniatając składniki, stopniowo dodawać wystudzone roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Drożdżowe rożki budyniowe 3. Ugotować budyń na mleku. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty.
    Na każdy nałożyć porcję nadzienia budyniowego, złożyć w trójkąty, dokładnie zlepić brzegi.
  • Drożdżowe rożki budyniowe 4. Ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić.
  • Drożdżowe rożki budyniowe 5. Wystudzone rożki posypać cukrem pudrem.

Porady

Drożdżowe rożki budyniowe najlepiej smakują świeżo po wystudzeniu. Można je udekorować także polewą czekoladową lub lukrem - wszystko według uznania i preferencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować