Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo oryginalny sposób na podanie lasagne. Danie idealne dla osób, które lubią "coś słodkiego" na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 9 płatów lasagne
    • 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
    • 10 dag suszonej żurawiny
    • 50 dag mielonego twarogu
    • pół kostki masła
    • opakowanie budyniu waniliowego
    • 2 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • łyżka miodu
    • łyżka soku z cytryny
    • kardamon, mielone goździki, imbir
    • masło do smażenia i wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.

Porady

Danie najlepiej smakuje polane śmietaną i opruszone cukrem i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Dynia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować