Placuszki z selera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób

Ciekawa propozycja na danie w wersji fit. Tanie, szybkie do zrobienia a przy tym bardzo zdrowe. Placuszki smażone na papierze pergaminowym to sposób na uniknięcie wchłaniania tłuszczu. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 15 dag korzenia selera
    10 dag marchwi
    8 łyżek płatków owsianych górskich
    2 jajka
    2 łyżki słonecznika
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    curry
    natka pietruszki
    sos
    20 dag jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Placuszki z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki zalewamy wrzątkiem (tak, żeby przykryła płatki). Odstawiamy do napęcznienia. Seler obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną delikatnie przekładamy na drugą stronę. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe placuszki wykładamy na talerze. Smarujemy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Placki można także usmażyć normalnie na tłuszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować