Lasagne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.obrana dynię bez pestek kroimy na średnie kostki i wrzucamy na blachę do pieczenia,
dodajemy cebulę pokrojoną w gruba kostkę i dodajemy do dyni
posypujemy tymiankiem, solą chilli, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek
całość wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (aż cukinia się ze złoci w czasie pieczenia kilka razy obracamy warzywa
później odstawiamy do ostygniecie i rozgniatamy widelcem (nie miksujemy jej w blenderze bo nie chcemy mieć papki tylko warzywa rozgniecione ale z zachowana strukturą)
sos beszamelowy
rozpuszczamy masło w garnku dodajemy mąkę i powoli wlewamy mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki. sos nie ma być gęsty. zdejmujemy sos z ognia i dodajemy pokrojona ricottę i mieszamy aż się rozpuści
sos pomidorowy - pomidory podgrzewamy i redukujemy - dodajemy sól i cukier i zostawiamy do ostygnięcia
naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dno dajemy warstwę sosu beszamelowego
na to płaty makaronu (surowe nie gotowane)
na to warstwa farszu z dyni, sos pomidorowy i beszamel, znów płaty itd aż zużyjemy wszystkie składniki na koniec wszystko posypujemy serem parmezan
wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
podajemy gorącą.
w sam raz na jesienne wieczory. słodycz, która rozgrzewa i nie odkłada się na biodrach
Komentarze