CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fantastyczne ciacho, na widok którego już ślinka cieknie 
Z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Brownie:
    150 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek kakao
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    Masa serowa:
    500 g serka mascarpone
    250 g śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru brązowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    3 jajka
    150 g ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
    100 g dropsów czekoladowych
    Wierzch:
    300 ml śmietany 26%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
    7-8 szt. ciasteczek Oreo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Brownie Ciastka

Ciasteczkowe sernikobrownie z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brownie:
    Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem z wanilią. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
    W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i wszystko dokładnie miksujemy.
    Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i przekładamy do niej gotową masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wyciągamy i lekko studzimy.
  • 2. Masa serowa:
    Serek mascarpone miksujemy w misce razem z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, a następnie po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, aby za bardzo nie napowietrzyć masy.
    Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką.
    Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie.
    Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i zostawiamy ciasto na kolejne 30 min. Wyciągamy, studzimy, ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz., a najlepiej na całą noc.
  • 3. Wierzch:
    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na zimnej masie serowej. Dekorujemy całymi ciasteczkami typu "pieguski" oraz ciastkami Oreo, a także ich okruszkami. Wkładamy do lodówki.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SERNIK Z OREO

4.49 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

SERNIK Z OREO

Słodycz na ustach Uwielbiany przez każdego 2 godz.

To może cię zainteresować