Truskawkowe sernikobrownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Gotujemy z cukrem ok. 25 minut na małym ogniu bez przykrycia. Owoce rozgniatamy. Gotujemy jeszcze 20 minut, aż odparują i powstanie gęste purée. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masa czekoladowa: czekoladę i masło roztapiamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, mieszamy z czekoladą i masłem, a następnie przesianą mąką. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20x25 cm). Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170 °C. Lekko studzimy. Temperaturę piekarnika obniżamy do 160 °C.
3.Masa serowa: ser ucieramy z cukrem, margaryną i jajkami. Wylewamy na ciepłą masę czekoladową.
4.Truskawkowe purée nakładamy łyżeczką na masę serową i rozprowadzamy po całej powierzchni, tworząc smugi. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Komentarze