Sernik ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Wrzucamy wszystkie składniki do miski i wyrabiamy kruche ciasto. Gotowym ciastem wykładamy blaszkę i wstawiamy ją do piekarnika na 10 minut w 180 st C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temp. do 160 dr. C.
Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy ser:
Ubijamy białka na sztywną pianę ze szklanką cukru. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Bierzemy dużą miskę wkładamy ser i zaczynamy miksować, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy budynie i mąkę. Gdy to porządnie wymiksujemy dodajemy ubitą śmietanę i dalej miksując dodajemy ubite białka. Gdy wszystko dobrze wymieszamy wykładamy ser na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika na 90 minut w temp. 165 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku. Podajemy polany polewą czekoladową lub posypany cukrem pudrem.
Komentarze