sernik ze śmietanką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam go piec, robię go na każdą okazję

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1/4 kostki margaryny
    0,5 szkl cukru
    2 żółtka
    2 szkl mąki krupczatki
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ser:
    1 kg sera z wiaderka
    8 żółtek
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5 l śmietany 30%
    0,5 szkl cukru pudru
    10 białek
    1 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Wrzucamy wszystkie składniki do miski i wyrabiamy kruche ciasto. Gotowym ciastem wykładamy blaszkę i wstawiamy ją do piekarnika na 10 minut w 180 st C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temp. do 160 dr. C.
    Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy ser:
    Ubijamy białka na sztywną pianę ze szklanką cukru. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Bierzemy dużą miskę wkładamy ser i zaczynamy miksować, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy budynie i mąkę. Gdy to porządnie wymiksujemy dodajemy ubitą śmietanę i dalej miksując dodajemy ubite białka. Gdy wszystko dobrze wymieszamy wykładamy ser na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika na 90 minut w temp. 165 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku. Podajemy polany polewą czekoladową lub posypany cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować