Murzynek ze śmietanką

4.49 (181 ocen)

  • 1 godz. 50 min

To ciasto to smak mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka sody
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki dżemu śliwkowego
    2 jaja
    2 szklanki mąki pszennej

    krem:
    0,5 l śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny + odrobina wody

    do dekoracji:
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
    2 łyżki mleka
    50 g margaryny
    1 łyżeczka cukru pudru
    wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mleko, później resztę składników, wymieszać.
  • 2. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 23 cm x 35 cm. Piec w 180 stopniach C około 50 minut - do suchego patyczka.
  • 3. Żelatynę zalać minimalną ilością wody, pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, rozpuścić. Śmietankę ubić, dodać puder i żelatynę.
  • 4. Przestudzone ciasto przekroić, przełożyć śmietanką.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuścić składniki na polewę. Polać ciasto, udekorować wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować