Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
10 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
250 ml śmietany kremówki
2 budynie śmietankowy/waniliowy (6 łyżki mąki ziemniczanej)
sok z cytryny
Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao na stolnicę. Dodać masło ( możemy zetrzeć na tarku) i cukier. Wszystkie składniki wysiekać nożem. Dodać jajka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 3 czesci. Jedną część rozłożyc na blaszkę.Do 2 dodać kakao.Ciasto z kakaem i drugie ciasto biale zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1- 2 godziny.
2.Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodawać po łyżce sera i nadal ucierać. Dodać mąkę, budyń i sok z cytryny. Śmietankę ubić dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
3.Na ciasto wyłożyć 2 słoiczki wiśni drylowanych. Na to zetrzeć ciasto ciemne. Na ciasto ciemne dać ser. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto białe.
4.Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Komentarze