Śledzie z bakaliami i wędzoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne śledzie w całkowicie nowej odsłonie - marynowane w oleju rzepakowym z bakaliami i niezwykle aromatycznej śliwce wędzonej. Koniecznie musi zagościć to danie na świątecznym stole !
Świetnie nadaje się jako przekąska - przekonajcie się sami !

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki :

    300g filetów śledziowych matiasów,
    150g orzechów włoskich,
    150g migdałów,
    3 - 4 szt śliwki wędzonej,
    1 łyżeczka cynamonu,
    150ml - 200 ml oleju rzepakowy,
    2 łyżki octu jabłkowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z bakaliami i wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Filety wymocz w zimnej wodzie przez noc. Najlepiej zmieniając wodę 2-3 razy. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp cynamonem. Orzechy i migdały upraż na suchej patelni. Śliwki potnij w paseczki. Ułóż w słoiku śledzie, następnie skrop octem jabłkowy i ułóż bakalie. Powtarzaj czynność. Całość dociśnij w słoiku i zalej olejem rzepakowym. Słoik włóż do lodówki na 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Olej Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować