Jutro Dzień Dziecka. Mam na tą okazję specjalny przepis :) Wiadomo że dzieciaki na obiad (czy zresztą na każdy inny posiłek ) jadłyby jedynie deser. Oto danie, które może być deserem i posiłkiem.
Sernik z truskawkami na spodzie z pełnoziarnistego makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce miksujemy ser, jajka, mleko, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy mikserem na bardzo wolnym obrotach by nie napowietrzyć sera. Jak tylko składniki się połączą, masę wylewamy na makaron. Pieczemy 1,5godz w 120st. Po tym czasie uchylamy piekarnik i dajemy powolutku sernikowi ostygnąć by nie opadł.
2.Truskawki miksujemy na mus. Mierzymy ile mają ml. Moje miały 200ml, dlatego galaretkę rozpuściłam w 200ml wrzątku (na opakowaniu było by rozpuścić w 500ml, ale 100ml zostawiłam rezerwy by mus się ściął).
Galaretkę i truskawki mieszamy, studzimy. Kiedy mus zacznie tężeć, wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz do całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie delikatnie odkrajamy brzegi ciasta i zdejmujemy tortownicę.
3.Po tym czasie delikatnie odkrajamy brzegi ciasta i zdejmujemy tortownicę.
Komentarze