Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód
▪ 100 g daktyli
▪ 150 g płatków jaglanych
▪ 2 łyżki kakao
▪ 3 łyżki masła orzechowego (lub zwykle masło)
masa serowa
▪ 1 kg twarogu
▪ 260 g śmietanki kokosowej lub 30%
▪ 5 łyżek żelatyny + 450 ml wody
▪ ok. 1 kg truskawek
▪ dosładzamy wedle uznania (ja dałam pół szklanki słodzika)
Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Do melaksera dajemy osączone z wody daktyle, suche płatki jaglane, kakao oraz masło orzechowe. Miksujemy do połączenia i powstałą masą wykładamy spód formy (24). Formę wkładamy do zamrażarki.
2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę truskawek zostawiamy w całości a drugą część kroimy na pół.
3. Do twarogu dodajemy słodzik/cukier, następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.
4. Na spód formy układamy truskawki w całości. Zalewamy to masą serową delikatnie aby nie poprzewracać truskawek. Na wierzch układamy połówki owoców i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze