Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    ▪ 100 g daktyli
    ▪ 150 g płatków jaglanych
    ▪ 2 łyżki kakao
    ▪ 3 łyżki masła orzechowego (lub zwykle masło)

    masa serowa
    ▪ 1 kg twarogu
    ▪ 260 g śmietanki kokosowej lub 30%
    ▪ 5 łyżek żelatyny + 450 ml wody
    ▪ ok. 1 kg truskawek
    ▪ dosładzamy wedle uznania (ja dałam pół szklanki słodzika)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Do melaksera dajemy osączone z wody daktyle, suche płatki jaglane, kakao oraz masło orzechowe. Miksujemy do połączenia i powstałą masą wykładamy spód formy (24). Formę wkładamy do zamrażarki.

    2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę truskawek zostawiamy w całości a drugą część kroimy na pół.

    3. Do twarogu dodajemy słodzik/cukier, następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.

    4. Na spód formy układamy truskawki w całości. Zalewamy to masą serową delikatnie aby nie poprzewracać truskawek. Na wierzch układamy połówki owoców i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować