Sernik z truskawkami eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,margaryny,cukru,żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto.
3.Truskawki umyć,odsączyć i usunąć szypułki.Na serze ułożyć truskawki.Większe przekroić na pół i ułożyć przecięciem do góry.
4.Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na truskawki.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!
Komentarze