Sernik z toffi na ciasteczkowym spodzie

0 (0 ocen)

Sernik to moim zdaniem najlepsze ciasto na świecie. Uwielbiam go w każdej wersji :-)

Składniki:

  • spod ciasta:
    ciastka maślane z polewa czekoladowa 360 g
    masło 125 dag

    masa:
    ser biały 1 kg
    cukier drobny 1 szklanka
    olej roślinny poł szklanki
    mleko 2 % 1 szklanka
    olejek pomarańczowy
    żółtko jaja 5 szt
    jajko 1 szt
    budyń waniliowy 1 szt
    cukier waniliowy 1 opakowanie

    dodatkowo:
    masa toffi 1 puszka
    płatki migdałowe 10 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z toffi na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spod z ciasteczek: Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciastka dokładnie rozgniatamy, następnie łączymy z masłem i dokładnie mieszamy ręką i wykładamy na tortownice. Bardzo dokładnie ugniatamy nasz spod z ciastek i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Ser mielimy dwa razy, następnie dodajemy wszystkie składniki na masę serowa oprócz budyniu i miksujemy do ich połączenia.Kiedy masa będzie jednolita dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Gotowa masę wykładamy na spod z ciasteczek i wkładamy do piekarnika na 1h 15 min i pieczemy w 170 stopniach. Gdy upieczony sernik wystygnie, smarujemy go masa toffi i posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Do masy serowej, możemy również użyć sera w wiaderku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować