Sernik z ricotty z wanilią i migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niesamowite połączenie sera ricotta, mascarpone, prawdziwej wanilii i migdałów. Całość na spodzie z ciasteczek amaretti. 100% włoski smak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 200 g ciasteczek amaretti
    - 50 g masła
    - 1 laska wanilii
    - 500 g serka ricotta
    - 120 g cukru brązowego
    - 250 g mascarpone
    - 100 g zmielonych obranych ze skórki migdałów
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 jajka
    - skórka starta z 1 cytryny
    - 100 g migdałowych
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z ricotty z wanilią i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka rozkruszyć na pył i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód 20 cm formy, powierzchnię mocno ubić, np. dnem szklanki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Wanilię wzdłuż rozkroić, nożem wybrać ziarenka wanilii i przełożyć je do miski miksera, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę. Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 70 minut na złoty kolor góra dół. Stopniowo studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować