Sernik z ricotty z wanilią i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka rozkruszyć na pył i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód 20 cm formy, powierzchnię mocno ubić, np. dnem szklanki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Wanilię wzdłuż rozkroić, nożem wybrać ziarenka wanilii i przełożyć je do miski miksera, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę. Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 70 minut na złoty kolor góra dół. Stopniowo studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Komentarze