Sernik królewski z wanilią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny lub masła
    2 żółtka
    2,5 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu (z wiaderka)
    200 g margaryny lub masła
    4 jajka
    250 g cukru
    80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
    1 laska wanilii

    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnice przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

    Masa serowa:
    Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dosypujemy budynie oraz ziarenka z wanilii. Cały czas miksujemy, stopniowo dodajemy twaróg. Wyłączamy mikser. W osobnej misce ubijamy 6 białek ( z ciasta i masy serowej). Delikatnie łączymy je z masą serową (ja mieszałam drewniana łyżką).
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy spód foremki. Wlewamy gotową masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować