Sernik z ricottą i truskawkami

0 (0 ocen)

Lekki, kremowy z pysznymi owocami!

Składniki:

  • SPÓD:
    100g herbatników
    50g masła
    MASA SEROWA:
    250 g serka ricotta
    250 g serka mielonego na serniki
    3 łyżki domowego cukru waniliowego
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    GÓRA:
    300 g truskawek
    1 łyżka cukru waniliowego (truskawki były słodkie)
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z ricottą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Herbatniki rozkruszyć blenderem. Masło stopić, wlać do herbatników, wymieszać. Tortownicę (u mnie o średnicy około 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki z masłem, ugnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    W tym czasie przygotować masę na sernik. Do miski wrzucić dwa rodzaje serków, wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier, dodać jajka. Zmiksować na gładka masę.

    Przelać na schłodzony herbatnikowy spód. Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Na dno piekarnika wstawić blachę z litrem wrzątku. Sernik piec 15 minut w 180stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć i schłodzić. Najlepiej w lodówce.

    Umyte truskawki bez szypułek pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnuszka o grubym dnie i zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu i zagotować. Żeby było szybciej można pognieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Gdy truskawki się lekko rozpadną zdjąć z ognia i do gorących wsypać żelatynę i zamieszać dokładnie do rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik, wyrównać. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować