REKLAMA

Sernik z ricottą

wyświetlono: 1355 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Kolejny sernik, tym razem z ricottą. Wilgotny ale dość zwarty, pieczony na biszkoptach, przykryty bezową kołderką. Pyszny!

opublikowany: 23.05.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mała paczka okrągłych biszkoptów

    Warstwa serowa:
    250 g białego mielonego sera
    250 g sera ricotta
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    Beza:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa serowa:
    Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
  • 2. Beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdalena G

Sernik z ricottą

Bardzo delikatny i subtelny w smaku.

kategoria: Desery opublikowany: 22.04.2015 | wyświetlono: 238 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: agusia80 agusia80

Sernik z ricottą na herbatnikach

rozpływa się w ustach...

kategoria: serniki Desery opublikowany: 26.07.2012 | wyświetlono: 1206 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE