Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To jeden z moich najlepszych i ulubionych serników! Jest po prostu przepyszny i zawsze znika w ciągu... jednego dnia. Aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22 cm)
    Spód:
    50g masła
    100g bułki tartej
    2 łyżki cukru
    1szczypta soli
    Masa:
    500g mielonego twarogu
    3 jajka
    100g cukru
    20g/2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego
    150g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Serniki

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Na patelni lub w rondelku należy roztopić masło, wsypać bułkę tartą, cukier oraz sól.
    Całość mieszać do momentu delikatnego zarumienienia się bułki i następnie wklepać (ugniatając) w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
    Przygotować masę.
    Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
    Ostudzić.
    W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z twarogiem oraz proszkiem budyniowym.
    Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej.
    Sernik piec w rozgrzanym piekarniku (posiadam gazowy) przez około 80-90 minut w 160 stopniach.
    Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce.
    Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Masło Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować