Sernik z palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczam w garnuszku, powinno wyraźnie zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu, trwa to około 8-10 minut. Studzę.
Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans, odcedzam.
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem na jasny krem. Partiami dodaję twaróg,masło i łączę z masą jajeczną. Następnie dodaję proszek budyniowy, oraz pianę z białek, delikatnie łyżką mieszam pianę z ciastem. Na końcu dodaję rodzynki, ostatni raz mieszam sernik.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam sernik. Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ( na dnie warto postawić żaroodporne naczynie z wodą), piekę sernik w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 165 stopni i piekę ciasto 65-70 minut. Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Komentarze