SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Przepyszny delikatny sernik z jeszcze bardziej delikatnym musem truskawkowym. Idealne połączenie sera i truskawek, a że sezon w pełni więc należy korzystać póki są najlepsze.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Paczka podłużnych biszkoptów lub dowolnych,
    1 kg sera w wiaderku,
    4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    40 g budyniu (proszek),
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    100 g masła.
    Masa truskawkowa
    500 g truskawek,
    330 ml śmietanki 30 %,
    250 g serka mascarpone,
    1 łyżka żelatyny.
    Dodatkowo
    Około 250 g truskawek na wierzch.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy.

    Kolejno dodajemy stopniowo jajka i cały czas miksujemy.

    Następnie dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.

    Całość miksujemy do połączenia się składników.

    Na blaszkę 24×24 cm wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty.

    Możemy użyć podłużnych, okrągłych lub herbatników.

    Na biszkopty wlewamy masę serową.

    Sernik pieczemy 50-55 minut w 175 stopniach góra dół. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

    Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i studzimy.

    Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone.

    Truskawki miksujemy i dodajemy do śmietany, mieszamy.

    Do całości dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.

    Masę truskawkową przekładamy na sernik.

    Na wierzch układamy truskawki;)

    Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować