spód:
450 g ciastek imbirowych lub maślanych
190 g masła
masa serowa:
500 g serka mascarpone
200 g orzechów nerkowca
100 ml śmietany 18%
400 g białej czekolady
2 marchewki (ok.200 g)
150 ml syropu klonowego
duża szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
wierzch:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
garść orzechów włoskich
cynamon do posypania
syrop klonowy do polania
Sernik z marchewką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Ciastka kruszymy na "piasek" i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut
masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%.
Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl wody, podgrzewamy w mikrofali 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
wierzch:
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przekładamy na masę serową. Posypujemy cynamonem, uprażonymi, ostudzonymi orzechami. Przed podaniem można polać jeszcze syropem klonowym.
Porady
masa serowa mimo białej czekolady jest nie za słodka, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie polecam dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru
Komentarze