Sernik z malinową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy.
wkładka malinowa:
Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia.
masa serowa:
Żelatyną rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy. Ser przeciskamy przez praskę dodajemy mascarpone oraz cukier, miksujemy do połączenia składników. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ostudzoną żelatyną , a następnie z masą serową.
1/3 masy serowej układamy na biszkopcie, na niej układamy malinową wkładkę i uzupełniamy resztą masy serowej boki warstwy malinowej oraz wierzch. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem można udekorować malinami.
Komentarze